«     PROFIL  |   CESTOVÁNÍ/AKCE  |   FOTOGALERIE  |  SHOW  |   ODKAZY   KONTAKT

P.I.V.O.

seriózní pivní experiment rozpoznání značek piva

Zpět na popis akce P.I.V.O.

Kruťákova pivní anketa

Použitelné pouze pro novější verze prohlížečů!
(například Microsoft Internet Explorer verze 5 a vyšší nebo Netscape 6 a vyšší)

  1. Z jakého období pocházejí nejstarší dochované známky přípravy piva?
    ze staré Mezopotámie (asi 2800 let před Kristem)
    ze starého Egypta (asi 2000 let před Kristem)
    z doby Ptolemaiovské (asi 300 let před Kristem)
  2. Jak říkali pivu Keltové?
    korma nebo camum
    caelia nebo cerea
    peor nebo bior
    cervesia nebo cervisia
    biber nebo biberis
  3. Z kterého roku pochází nejstarší zmínka o vaření piva v Čechách?
    763
    1088
    1459
    1715
  4. Když byla v Čechách a na Moravě zakládána města, vaření piva bylo považováno za nejdůležitější a nejpoplatnější městskou živnost. Co znamenal tehdejší pojem „pivní tác“?
    střída
    nákladník
    pobečovné
  5. Kde a kdy byl založen první český pivovar (pivo se začalo vařit ve várečném domě)?
    Rakovník, 1092
    Cerhenice, 1118
    Hodonín, 1228
    Flekovský pivovar v Praze, 1499
  6. Jaké množství zkonzumovaného piva připadá na jednoho občana ČR za rok (2002/2003)?
    0,12 litru
    0,25 litru
    0,44 litru
    0,89 litru
  7. Jaký je poměr piva vypitého doma a v hospodách (měřeno prodejem piva v lahvích a plechovkách a točeného piva, rok 2002/2003)?
    45 % balené pivo, 55 % točené pivo
    60 % balené pivo, 40 % točené pivo
    75 % balené pivo, 25 % točené pivo
  8. Kolik bylo v roce 2003 přibližně v ČR restaurací?
    15 000
    24 000
    33 000
  9. Skupina Plzeňského Prazdroje je s výstavem více než 7,7 miliónů hektolitrů největší pivovarnickou společností ve střední a východní Evropě. Které pivovary do ní patří (rok 2002/2003)?
    Plzeňský Prazdroj, Radegast, Velké Popovice
    Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar, Staropramen, Krušovice
    Plzeňský Prazdroj, Přerovské pivovary, Rakovník, Regent
  10. Výroba piva zahrnuje čtyři fáze. V jedné z fází dochází ke „rmutování“ piva. O kterou fázi jde a co to znamená?
    fáze vaření
    – sladový šrot smíchaný s vystírací vodou se postupně zahřívá na technologicky významné teploty 52, 63 a 75 °C

    fáze kvašení
    – mladina v kvasných tancích je řízeně chlazena, provzdušněna sterilním vzduchem a jsou do ní přidány pivovarské kvasnice
    fáze dokvašování
    – pivo v tancích v ležáckém sklepě zchlazené na teplotu 0 až -1 °C kvasí a vznikající oxid uhličitý se váže na bílkovinné složky piva
    fáze stáčení
    – lahve vyčištěné roztokem hydroxidu sodného jsou předplněny oxidem uhličitým, naplněny pivem a uzavřeny korunkou